PRVI TEČAJ OSNOVE TRIHOSKOPIJE USPEŠNO IZVEDEN

V Mariboru je potekal prvi tečaj Osnove trihoskopije, ki se ga je udeležilo 30 kolegov.

Za nami je druga, sončna marčevska sobota, ki jo je 30 udeležencev tečaja v Mariboru posvetilo spoznavanju osnov trihoskopije. Novejšo, a vedno bolj prepoznavno diagnostično metodo za obravnavanje bolnikov z boleznimi lasišča je v enodnevni delavnici slikovito, pregledno in sistematično vodil Borut Žgavec, specialist dermatovenerolog in dermatohistopatolog. Lastna večletna izobraževanja in izkušnje s trihoskopijo je strnil v osnovno predstavitev tehnike, prednosti in slabosti trihoskopije, osvetlil je tehnični pristop ter predstavil osnovne trihoskopske vzorce. Spoznali smo značilnosti normalnega in bolezensko spremenjenega lasišča in spremljajočo novo ter pestro, večinoma angleško terminologijo.


Da bi lažje predelali vse novosti, so nas v opoldanskem odmoru prijetno presenetili z okusnim in lično serviranim kosilom v svetli restavraciji Hotela City s pogledom na mirno Dravo in njeno obrežje.  Dobrote so bile ravno prav obilne, da je ostalo dovolj energije in  pozornosti za drugi del delavnice. Čas med kosilom pa je med kolegialnim klepetom prehitro minil.


V drugem delu smo spoznali trihoskopske slike najpogostejših alopecij, s katerimi se dermatologi srečujemo v vsakodnevni praksi. Vpogled smo dobili tudi v številne resnične klinične primere iz ambulante Boruta Žgavca,  z udeleženci pa je delil tudi svoja povsem osebna opažanja in zanimive izkušnje, ki si jih je pridobil pri delu z bolniki.


Po toplem sončnem zahodu, h kateremu je vabila proti Pohorju usmerjena hotelska terasa, smo odšli domov z občutkom, da je trihoskopija zelo uporabna in dostopna, hkrati pa enostavna tehnika, ki pa terja čas, voljo, učenje in izkušnje kot vsako drugo novo znanje. Resnico za vsakega izmed nas bo pokazala vsakodnevna praksa, ki bo prinesla s seboj nova vprašanja in pomisleke. Zato se veselimo tako ponovitve Osnovnega tečaja trihoskopije, za kolege, ki se nam tokrat niso uspeli pridružiti, kot nadaljevanja, kjer bomo morda z lastnimi izkušnjami že lahko sooblikovali pot, ki si jo trihoskopija utira v slovenskih dermatoloških ambulantah.


Večina udeležencev se je na koncu strinjala, da je organizacija tovrstnih tečajev s strani Združenja slovenskih dermatovenerologov zelo dobrodošla, zato se je nabralo kar nekaj tematskih predlogov za prihodnja srečanja. Tečaj nas je tudi spomnil, kako pestra in zanimiva je dermatovenerologija, saj se nezadržno razvija in nas vabi s seboj po poteh novih znanj.


V pričakovanju novih srečanj čestitam organizatorjem za izvrstni tečaj.


Kolegialne pozdrave širom Slovenije,


Ana Slana

©1997-2018 ZSD | Produkcija: VOBI