Napoved izida knjige ”Diagnostic cutaneous pathology”

V začetku novembra letos bo založba Verlaghaus Jakomini iz Gradca izdala dolgo pričakovano knjigo izjemnega, svetovno znanega dermatopatologa profesorja  Helmuta Kerla iz Gradca ”Diagnostic cutaneous pathology”.

Za uresničitev ideje, ki jo je snoval dolgo časa, je profesor Kerl k sodelovanju povabil nekaj eminentnih strokovnjakov iz tega področja: Lorenza Cerronija, Roka Kokola, Isabello Fried ter Ingrid H. Wolf iz Gradca, Luisa Requena iz Madrida, Heinza Kutznerja iz Friedrichshafena in Dieterja Metzeja iz Münstera.
 
Pred 40-imi leti je prvič izšla knjiga danes pokojnega profesorja Bernarda Ackermana o histopatološki diagnostiki vnetnih kožnih bolezni na osnovi histološkega vzorca, ki je temeljito spremenila diagnostični pristop in zastavila temelje sodobne dermatohistopatologije.


Nova knjiga profesorja Kerla je za dermatologijo vsekakor enako pomemben prispevek. Zasnovana je na popolnoma novem konceptu, in sicer na postavitvi diagnoze vnetnih kožnih bolezni na podlagi klinično-patološke korelacije. Istočasno prepoznavanje klinične in histopatološke slike bolezni je inovativni pristop, ki bo omogočil dermatopatologom, patologom in kliničnim dermatologom trodimenzionalno razumevanje številnih patoloških procesov v koži, še posebej ker vsebuje podatke o spremljanju bolezni s fotografijami iz  zgodnjega in poznejših stadijih poteka bolezni.


K temu vsekakor prispeva 4000 izredno kvalitetnih fotografij, ki bralcu omogočajo postavitev diagnoze na podlagi kliničnega videza kožnih sprememb in histopatološke slike.


Knjiga ima 1440 strani in je razdeljena v dva dela. Ker vsebuje veliko število kliničnih fotografij in relativno malo teksta, omejenega le na konkretne podatke, kaže nekatere značilnosti atlasa in bo številnim specialistom zagotovo olajšala vsakdanje delo.


Mislim, da smo lahko še posebej ponosni na našega sonarodnjaka Roka Kokola, ki se je s svojim obsežnim prispevkom vpisal v svetovno elito dermatopatologov.


Kolega Kokol, iskrene čestitke.


V Mariboru, 24. 10. 2017                         Jovan Miljković

 
 
Link do knjige: https://theshop.verlagshaus-jakomini.at/

 

 

©1997-2018 ZSD | Produkcija: VOBI